Search

căutare personalizată

STOP!

joi, 17 iunie 2010

Cetatea din Sachiz...

Câteva fapte și date despre Saschiz se găsesc pe Wiki.
IMGP0120.JPG

Satul în sine e atestat de pe la începutul secolului al XIV-lea.
Ceea ce mi se pare mie puțin deosebit e că Sachizul a concurat serios Sighișoara în Evul Mediu iar în secolul al XVII-lea, principela Apafi I a ținut chiar și o dietă în biserica din localitate (dieta - adunarea conducătoare - un fel de parlament. Nu e vorba de nici un regim alimentar).
Dar să revenim la cetate: fortificația a fost construită între secolele XIV-XV și e apărată de un puternic zid de apărare. Are 6 bastioane și o fântână de 60 m.IMGP0117.JPG

Chiar dacă azi e doar o ruină cetatea rămâne impresionantă atât prin dimensiuni cât și prin felul cum arată.
Dacă treceți pe E60 între Sighișoara și Brașov merită să vă opriți măcar pentru o jumătate de oră ca să urcați sus la Cetate.


IMGP0177.jpgIMGP0121.jpgIMGP0132.jpg

2 comentarii:

  1. "Ceea ce mi se pare mie puțin deosebit e că Sachizul a concurat serios Sighișoara în Evul Mediu iar în secolul al XVII-lea, principela Apafi I a ținut chiar și o dietă în biserica din localitate."

    Se pare (din păcate nu-mi mai amintesc exact sursa, dar dacă insistă cineva, pot să mai "sap") că undeva prin secolul XIV a avut loc chiar o relocare importantă de populaţie dinspre Saschiz (un Saschiz, se pare, destul de înfloritor la vremea respectivă) spre Sighişoara.
    Un alt aspect al unei ancestrale rivalităţi dintre Saschiz şi Sighisoara, o rivalitate estompată odată cu trecerea timpului, rezidă în forma turnului bisericii evanghelice din Saschiz, un "turn cu ceas al Sighişoarei" fără terasa de promenadă, amenajată, in Sighişoara, mult mai târziu.

    Claudiu

    RăspundețiȘtergere
  2. «Se pare (din păcate nu-mi mai amintesc exact sursa, dar dacă insistă cineva, pot să mai "sap") că undeva prin secolul XIV a avut loc chiar o relocare importantă de populaţie dinspre Saschiz (un Saschiz, se pare, destul de înfloritor la vremea respectivă) spre Sighişoara.»
    -- "sursa" istorică nu o știu nici eu... Doar legendele locale: e vorba de un fel de întâlnire sau "sfat" al sașilor care trebuia să decidă care din cele două cetăți urma să devină "Capitala" economică și socială - rezultatul a fost Sighișoara și, în mod evident, a urmat și "relocarea" către noua "capitală".

    RăspundețiȘtergere